Faszerowane cukinie z fetą

5

Cukinie i bakłażany to bardzo wdzięczne warzywa. Nie wiem jak u Was, ale u mnie bardzo często występują w formie dania głównego. Lubię ich smak, lubię szybkość ich przygotowania, lubię też to, że są bardzo fit.

Jeżeli nie jesteście jeszcze przekonani do nich to zapraszam do przetestowania fajnego i prostego przepisu na szybki obiad lub pyszną kolację.

Cukinia faszerowana z fetą

Składniki

  • 4 cukinie – wybierajmy dosyć grube sztuki
  • 4 pomidory
  • por – biała część
  • 1,5 cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 2 garści mrożonej marchewki i groszku
  • pęczek natki pietruszki
  • pół kostki fety
  • sól morska, pieprz ziołowy

cukinia faszerowana

Jak przygotować faszerowane cukinie?

W pierwszej kolejności przygotujmy sobie warzywa. Cukinie muszą być dobrze umyte i sparzone. Kroimy je na pół i każdą z powstałych łódeczek drążymy łyżką. Otrzymany farsz dokładamy do innych warzyw – przyda się nam to do mięsa mielonego. Przygotowane łódeczki muszą poczekać na blaszce zanim je wypełnimy. Pokrojone pomidory, pora i cebulę podduszamy w rondelku razem z mięsem mielonym. Wszystko powinno się ze sobą ładnie połączyć.
cukinie faszerowane
Oczywiście wszystko sowicie przyprawiamy. Takie farsze warzywne lubią sporo pieprzu także nie żałujmy tego ziołowego, idealnie pasuje do duszonych warzyw. Zwróćmy szczególną uwagę na marchewkę i groszek – wszystko musi być idealnie miękkie. Na koniec dodajemy pietruszkę pokrojoną drobno i gotowe. Farsz może zostać ułożony w łódeczkach.
cukinie faszerowane
Farsz najlepiej nakładać dużą łyżką, nie namachamy się za bardzo. Kiedy zapełnimy wszystkie cukinie na sam wierzch kładziemy pokrojoną w kostkę fetę. Jeżeli lubimy ten rodzaj sera to się nie ograniczajmy, dajmy go sobie więcej. Pieczemy całość 30 minut w 180 stopniach i całe danie gotowe.
cukinia faszerowana
Inne fajne przepisy, które znajdziecie na moim blogu, a które również zawierają w sobie cukinię podaje poniżej. Jestem ciekawa czy się skusicie na któryś z nich.

I co? Przygotujecie coś takiego?

Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

5 komentarzy

  1. Ja co prawda zrobiłabym wersję bez indyka – wegetariańską, ale i tak ta cukinia wygląda obłędnie! A jestem przed obiadem, nawet nie wiesz jak bardzo mi teraz w brzuchu burczy 😀

    • Nina Wiśniewska on

      Też czasami robię wersję wegetariańską i smakuje równie dobrze! Polecam

Leave A Reply