Późna jesień i początek zimy to idealny czas na rozgrzewające i pożywne zupy – krem z warzyw. Zazwyczaj taki garnek wystarcza na dwa – trzy dni, więc miło jest zmarzniętym wrócić do domu, gdzie czeka na nas miska ciepłej zupy. Do moich ulubionych zalicza się zupa dyniowa. Jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu (najwięcej czasu zajmuje umycie, obranie i pokrojenie warzyw). Do tego można ją doprawiać na różne sposoby – bardziej ziołowo, np. dodając zioła prowansalskie lub pikantnie – wzbogacając jej smak pieprzem ostrą papryką lub imbirem. Do przygotowania tej zupy nie potrzebujemy mięsa, a podany serek Almette w wersji wegańskiej można zastąpić mlekiem kokosowym (wtedy polecam doprawić zupę imbirem).
Przepis na wegetariańską zupę – krem z dyni
Składniki:
Na zupę:
70 dkg dyni (ok. 2/3 niewielkiej dyni o średnicy ok. 17 cm)
2 średniej wielkości cebule (dowolne, białe lub czerwone)
3 ząbki czosnku (lub mniej lub zastąpić czosnkiem suszonym)
1 spory ziemniak
1 średnia marchewka
1, 5 l wody
2 łyżki soli
3 łyżki ekologicznej przyprawy do zup lub rosołu (suszone warzywa)
1 serek typu Almette (ziołowy, śmietankowy, warzywny lub jogurtowy) lub 1 standardowa puszka mleka kokosowego
2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
Przyprawy do smaku (np. pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, suszona papryka)
Nasiona słonecznika, dyni lub orzechy (ja używam gotowej mieszaki sałatkowej)
Na grzanki:
Kilka kromek dowolnego pieczywa (bardzo dobrze sprawdzi się czerstwy chleb)
Wykonanie:
- Warzywa umyć i pokroić w sporą kostkę. Z dyni usunąć nasiona (ale nie wyrzucać).
- Do średniej wielkości garnka (mój ma średnicę 22 cm) wlać olej i podgrzać. Następnie wsypać pokrojoną cebulę i czosnek. Przesmażyć mieszając.
- Zalać cebule i czosnek wodą, dodać pozostałe warzywa i zagotować.
- Dodać sól i przyprawy i gotować na niewielkim ogniu przez 20 minut.
- W międzyczasie przygotować grzanki: pokroić pieczywo w kosteczkę i zarumienić na gorącej patelni.
- Dodać do zupy serek Almette, wymieszać i zagotować.
- Odczekać aż zupa ostygnie i zmiksować blenderem ręcznym (nie musi być dokładnie)
- Podawać na ciepło z grzankami i ziarnami. Można dodać jeszcze szczypiorek, koperek, natkę pietruszki lub rukolę, a w wersji z mlekiem kokosowym – świeżą kolendrę
Wskazówka
Cząstkę dyni, która została wraz ze skórką możemy upiec przez 40 minut w piekarniku nastawionym na 160 stopni, a później zblendować na mus. W ten sposób otrzymane purée z dyni możemy wykorzystać przygotowując dyniową kawę latte, o której pisałam w poprzednim poście. Usunięte pestki dyni również warto wykorzystać jako przekąskę lub zimowy pokarm dla ptaków. Wystarczy przełożyć je to sitka i opłukać, a później wstawić do piekarnika z dynią na 10 minut przed końcem pieczenia, a ładnie się wysuszą.
Zupa dyniowa smakuje i prezentuje się szałowo, a do tego jest bardzo pożywna i zdrowa. Mam nadzieję, że mój kolejny pomysł na wykorzystanie dyni przypadnie wam do gustu i pokusicie się o wypróbowanie przepisu na tą zupę, a gwarantuję, że naprawdę warto!