Filet z polędwicy wołowej, tagiatelle z cukinii w pikantnym sosie, ziemniaki opiekane z parmezanem wg Błażeja Koperskiego

0

Przepis na filet z polędwicy wołowej, tagiatelle z cukinii w pikantnym sosie, ziemniaki opiekane z parmezanem wg Błażeja Koperskiego

Składniki:

-polędwica wołowa (3 cm kawałki z środkowej części polędwicy)

  • cukinia
  • 4 ziemniaki
  • cytryna
  • Parmezan
  • Oliwa truflowa
  • Pepperoncino
  • Sól, pieprz

Opis:

  1. Cukinię przekrajamy na pół, wyciągamy miąższ i obieraczką do warzyw wycinamy z niej cieniutkie paski, które wyglądem przypominają makaron tagliatelle. Wrzucamy paski cukinii do miseczki, wciskamy sok z cytryny, dodajemy pepperoncino, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz. Odstawiamy na 15 minut.
  2. Steki z polędwicy delikatnie nacieramy oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy z obu stron. Na rozgrzana patelnię grillową kładziemy steki i każdą stronę smażymy ok. 2,5 minuty. Zdejmujemy z patelni, odstawiamy na 4 minuty, żeby mięso odpoczęło.
  3. Z ziemniaków wycinamy 8 równych prostokątów o grubości 2 cm. Oliwę rozgrzewamy w garnku, wkładamy przygotowane ziemniaki na głęboki tłuszcz i czekamy aż się zarumienią. Wyjmujemy je na papierowy ręcznik i dokładnie, delikatnie osuszamy.
  4. Następnie przekładamy je do miseczki, dodajemy 2 łyżki oliwy truflowej i 2 łyżki startego parmezanu. Mieszamy delikatnie i układamy na talerzu. Obok kładziemy polędwicę i cukinię. Do sosu, który spłynął z polędwicy dodajemy kilka kropel octu balsamicznego, polewamy mięso tuż przed podaniem.

Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow/filet-z-poledwicy-wolowej-tagiatelle-z-cukinii-w-pikantnym-sosie-ziemniaki-opiekane-z-parmezanem,56202.html

Share.

Leave A Reply