Przepis na penne w sosie czosnkowym z parmezanem, suszonymi pomidorami i cukinią wg Jacka Paszkowskiego
Składniki:
- Makaron penne
- Żółta cukinia
- 200ml śmietanki 30%
- Garść świeżo tartego parmezanu + trochę do posypania na wierzchu
- 10 suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
Opis:
- Makaron ugotować al dente. W misce wymieszać śmietankę, przeciśnięty czosnek, garść parmezanu, pokrojone w paski suszone pomidory i pokrojoną w ćwierć – plasterki cukinię. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku. Masa powinna być dosyć gęsta ( nie lejąca). Makaron odcedzić, ale tak, by na dnie garnka zostawić odrobinę wody z makaronu. Następnie wrzucić makaron z powrotem do garnka, a następnie dodać masę śmietanowo-parmezanową. Całość wymieszać i podgrzewać do momentu, aż masa pięknie się rozpuści i jedwabiście pokryje makaron. Doprawić ewentualnie do smaku, przełożyć na talerz, posypać świeżo tartym parmezanem i jeść póki jest ciepłe!
Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow/penne-w-sosie-czosnkowym-z-parmezanem-suszonymi-pomidorami-i-cukinia,62868.html