Penne w sosie czosnkowym z parmezanem, suszonymi pomidorami i cukinią wg Jacka Paszkowskiego

0

Przepis na penne w sosie czosnkowym z parmezanem, suszonymi pomidorami i cukinią wg Jacka Paszkowskiego

Składniki:

  • Makaron penne
  • Żółta cukinia
  • 200ml śmietanki 30%
  • Garść świeżo tartego parmezanu + trochę do posypania na wierzchu
  • 10 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz

Opis:

  1. Makaron ugotować al dente. W misce wymieszać śmietankę, przeciśnięty czosnek, garść parmezanu, pokrojone w paski suszone pomidory i pokrojoną w ćwierć – plasterki cukinię. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku. Masa powinna być dosyć gęsta ( nie lejąca). Makaron odcedzić, ale tak, by na dnie garnka zostawić odrobinę wody z makaronu. Następnie wrzucić makaron z powrotem do garnka, a następnie dodać masę śmietanowo-parmezanową.  Całość wymieszać i podgrzewać do momentu, aż masa pięknie się rozpuści i jedwabiście pokryje makaron. Doprawić ewentualnie do smaku, przełożyć na talerz, posypać świeżo tartym parmezanem i jeść póki jest ciepłe! 

Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow/penne-w-sosie-czosnkowym-z-parmezanem-suszonymi-pomidorami-i-cukinia,62868.html

Share.

Leave A Reply