Cukinie i bakłażany to bardzo wdzięczne warzywa. Nie wiem jak u Was, ale u mnie bardzo często występują w formie dania głównego. Lubię ich smak, lubię szybkość ich przygotowania, lubię też to, że są bardzo fit.
Jeżeli nie jesteście jeszcze przekonani do nich to zapraszam do przetestowania fajnego i prostego przepisu na szybki obiad lub pyszną kolację.
Cukinia faszerowana z fetą
Składniki
- 4 cukinie – wybierajmy dosyć grube sztuki
- 4 pomidory
- por – biała część
- 1,5 cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 2 garści mrożonej marchewki i groszku
- pęczek natki pietruszki
- pół kostki fety
- sól morska, pieprz ziołowy
Jak przygotować faszerowane cukinie?
W pierwszej kolejności przygotujmy sobie warzywa. Cukinie muszą być dobrze umyte i sparzone. Kroimy je na pół i każdą z powstałych łódeczek drążymy łyżką. Otrzymany farsz dokładamy do innych warzyw – przyda się nam to do mięsa mielonego. Przygotowane łódeczki muszą poczekać na blaszce zanim je wypełnimy. Pokrojone pomidory, pora i cebulę podduszamy w rondelku razem z mięsem mielonym. Wszystko powinno się ze sobą ładnie połączyć.
Oczywiście wszystko sowicie przyprawiamy. Takie farsze warzywne lubią sporo pieprzu także nie żałujmy tego ziołowego, idealnie pasuje do duszonych warzyw. Zwróćmy szczególną uwagę na marchewkę i groszek – wszystko musi być idealnie miękkie. Na koniec dodajemy pietruszkę pokrojoną drobno i gotowe. Farsz może zostać ułożony w łódeczkach.
Farsz najlepiej nakładać dużą łyżką, nie namachamy się za bardzo. Kiedy zapełnimy wszystkie cukinie na sam wierzch kładziemy pokrojoną w kostkę fetę. Jeżeli lubimy ten rodzaj sera to się nie ograniczajmy, dajmy go sobie więcej. Pieczemy całość 30 minut w 180 stopniach i całe danie gotowe.
Inne fajne przepisy, które znajdziecie na moim blogu, a które również zawierają w sobie cukinię podaje poniżej. Jestem ciekawa czy się skusicie na któryś z nich.
- Fit Frytki z cukinii
- Penne w sosie czosnkowym z suszonymi pomidorami, parmezanem i cukinią
- Tagiatelle z cukinii w pikantnym sosie
I co? Przygotujecie coś takiego?
5 komentarzy
Wygląda smakowicie. 🙂
Ja co prawda zrobiłabym wersję bez indyka – wegetariańską, ale i tak ta cukinia wygląda obłędnie! A jestem przed obiadem, nawet nie wiesz jak bardzo mi teraz w brzuchu burczy 😀
Też czasami robię wersję wegetariańską i smakuje równie dobrze! Polecam
Ojeeej ośliniłam komputer!!:) Przepięknie wygląda i na pewno jest przepyszne!:)
Zrób zrób – myślę, że nie pożałujesz!