Przepis na kolorowe szaszłyki!
Opis:
- 2 łyżki bułki tartej zalać 2 łyżkami mleka i 2 łyżkami oleju, wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Do mielonego mięsa dodać namoczoną bułkę tartą, posiekaną cebulę, wbić jajko
- Masę doprawić przyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, odrobiną chili, mieloną papryką, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wyrobić.
- Z masy mięsnej uformować kuleczki wielkości orzechów włoskich. Pomidorki umyć. Kuleczki mięsne i pomidorki nabić na przemian na szpadki. Szaszłyki ułożyć na tacce aluminiowej.
- Piec 10-15 minut, często obracając i smarując olejem, aż kulki mięsne będą brązowe i chrupiące.
Składniki:
- 40 dag mielonego mięsa wołowego
- 30 dag pomidorków koktajlowych
- cebula
- jajko
- bułka tarta
- mleko
- czosnek
- chili
- mielona papryka
- sól, pieprz
Żródło: Pani domu – kalendarz 2004