Kolorowe szaszłyczki

0

Przepis na kolorowe szaszłyki!

Opis:

  1. 2 łyżki bułki tartej zalać 2 łyżkami mleka i 2 łyżkami oleju, wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Do mielonego mięsa dodać namoczoną bułkę tartą, posiekaną cebulę, wbić jajko
  2. Masę doprawić przyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, odrobiną chili, mieloną papryką, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wyrobić.
  3. Z masy mięsnej uformować kuleczki wielkości orzechów włoskich. Pomidorki umyć. Kuleczki mięsne i pomidorki nabić na przemian na szpadki. Szaszłyki ułożyć na tacce aluminiowej.
  4. Piec 10-15 minut, często obracając i smarując olejem, aż kulki mięsne będą brązowe i chrupiące.

Składniki:

  • 40 dag mielonego mięsa wołowego
  • 30 dag pomidorków koktajlowych
  • cebula
  • jajko
  • bułka tarta
  • mleko
  • czosnek
  • chili
  • mielona papryka
  • sól, pieprz

Żródło: Pani domu – kalendarz 2004

Share.

Leave A Reply