Makaron z łososiem – przepis na pyszną, szybką kolację

1

Odkurzamy przepisy, grudzień to czas kiedy nasze książki kucharskie powinny być w ciągłym użyciu! Mam dzisiaj dla Was receptę na szybką i pyszną kolację. Wiem, że te dwa przymiotniki często nie idą ze sobą w parze, dlatego razem z Lenką odczarowujemy to i podajemy składniki, które będą Wam potrzebne.

Oj przekonacie się jak smaczna wyszła nam ta kolaboracja! Zapraszam!

Składniki na tagliatelle z łososiem

  • 300-400 gr filetu z łososia
  • makaron tagliatelle, my akurat miałyśmy z dodatkiem bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • tymianek
  • só, pieprz, przyprawy do ryby

tagliatelle z łososiem

Jak zrobić makaron z łososiem?

Makaron wstawiamy do ugotowania, najlepiej w dużym garnku, wykorzystamy go potem, a łososia myjemy pod bieżącą wodą i układamy wygodnie na sreberku w brytfannie. Włączamy piekarnik i w tym czasie doprawiamy rybkę. Ja ją zwyczajowo solę, pieprzę, dodaję ulubione zioła. Wrzucam kawał mięsa do piekarnika nastawionego na 200 stopni na 30 minut. Czas pieczenia ryby zależy od jej grubości. Jeżeli trafi się Wam gruby kawałek, lepiej się upewnijcie czy nie jest surowy w środku.
makaron z łososiem
Makaron odcedzam i w tym samy garnku wlewam troszkę oliwy z oliwek, pokrojony w kostkę czosnek i przysmażam chwilkę. Trzeba uważać w tym kroku by nie spalić czosnku, bo będzie gorzko i nieprzyjemnie. Do zarumienionego warzywa wrzucam z powrotem makaron i tymianek – 2 łyżki. Wszystko razem mieszam i łączę. W oczekiwaniu na rybkę rozkładam makaron na talerzach i na sam koniec dekoruję danie łososiem. Pycha! Polecam spróbować.
makaron z łososiem
Lubicie połączenie ryby i makaronu? Ja bardzo długo byłam sceptyczna, ale teraz wydaje mi się, że to połączenie idealne. Pomysłodawcą przepisu była moja siostra, fajnie wyszło, chyba będziemy ją częściej zapraszać na bloga, prawda?

Pozdrawiam :*

Share.

Jeden komentarz

Leave A Reply