Bitki wołowe

0

Przepis na bitki wołowe

Opis:
Do cienkiej torebki plastikowej włożyć mięso, obłożyć je plasterkami cebuli i zalać winem. Przed zawiązaniem, z torebki wycisnąć powietrze. Do garnka z grubym dnem wlać olej i podgrzać w wysokiej temperaturze. Mięso wyjąć z marynaty i podsmarzyć  na oleju na złoty kolor. Marynatę wlać przy brzegu garnka, dzięki czemu uzyska odpowiednią temperaturę, zanim zetknie się z porcją mięsa. Do mięsa dodać przyprawy, dusić 2 godziny na małym ogniu, pod przykryciem. Mięso od czasu do czasu obracać i uzupełniać wyparowany sos. Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką na jednolitą masę, dodać przecedzony sos z pieczenie i gotować 10 minut, stale mieszając. Doprawić do smaku. Mięso pokroić w plasterki, polać niewielką ilością sosu. Resztę sosu podawać w sosjerce.

Składniki:
1 i 1/2 kg wołowiny z udźca, 5 dag cebuli, 1/2 l czerwonego wina, 2 łyżki oleju, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki białego pieprzu, 1 łyżeczka startego tymianku, 1 liść laurowy, 2 łyżki mąki, 1/4 l śmietany.

Żródło: Kalendarz jednodniowy 2008

Share.

Leave A Reply