Surówka z dyni w sosie pomarańczowym

1

Przepis na surówkę z dyni w sosie pomarańczowym

Składniki:

  • 40 dag dyni
  • 10 dag jabłek
  • cukier puder
  • 1/4 l mleka
  • 1-2 żółtka
  • 6 dag cukru
  • 1 dag mąki ziemniaczanej
  • 3 dag skórki pomarańczowej

Opis:

  1. Skórkę pomarańczową smażoną drobno pokrajać lub posiekać.
  2. 1/8 l zimnego mleka zmieszać z mąką ziemniaczaną, wlać do reszty wrzącego mleka, dodać skórkę pomarańczową, zagotować mieszając.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę.
  4. Wlewać strumieniem wrzące mleko, ucierać starannie, ostudzić mieszając.
  5. Dynie i jabłka umyć, obrać ze skórki, z dyni wybrać pestki, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  6. Przyprawić do smaku cukrem, cytryną, ułożyć na salaterce szklanej, zalać sosem pomarańczowym, oziębić.
Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?