Przepis na surówkę z dyni w sosie pomarańczowym
Składniki:
- 40 dag dyni
- 10 dag jabłek
- cukier puder
- 1/4 l mleka
- 1-2 żółtka
- 6 dag cukru
- 1 dag mąki ziemniaczanej
- 3 dag skórki pomarańczowej
Opis:
- Skórkę pomarańczową smażoną drobno pokrajać lub posiekać.
- 1/8 l zimnego mleka zmieszać z mąką ziemniaczaną, wlać do reszty wrzącego mleka, dodać skórkę pomarańczową, zagotować mieszając.
- Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę.
- Wlewać strumieniem wrzące mleko, ucierać starannie, ostudzić mieszając.
- Dynie i jabłka umyć, obrać ze skórki, z dyni wybrać pestki, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Przyprawić do smaku cukrem, cytryną, ułożyć na salaterce szklanej, zalać sosem pomarańczowym, oziębić.
Jeden komentarz
Pingback: • Co jeść na diecie? - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne