Króciutko i zwięźle, jak to przy piąteczku najlepiej! Mam dla Was fajny przepis na sałatkę, także wszyscy przebywający na diecie będą ukontentowani. Takie dzieło zrobiłam sobie na obiad w pracy i bardzo mi posmakowało. Wczoraj była wersja z piersią z indyka i młodym szpinakiem, dziś pierwsze skrzypce gra awokado, ale nie można zapominać o serze gorgonzola i orzechach włoskich.
Składniki na sałatkę ze świeżym szpinakiem i awokado
- szpinak świeży – tyle ile lubicie, ja miałam na prawdę dużoooo tej zieleniny
- kilka pomidorków koktajlowych
- pół awokado
- 4 plasterki sera gorgonzola
- 5 orzechów włoskich
- łyżka oliwy z oliwek, łyżka musztardy i dwie łyżki miodu + ząbek czosnku = sos, który zmieni Wasze życie
Jak zrobić sałatkę ze szpinakiem i awokado?
To nie jest poziom hard, wystarczy wszystko umyć/obrać/pokroić. Awokado w plasterki lub kostkę, pomidorki na pół lub w ćwiartki. Orzechy drobno, żeby powchodziły sobie w liście szpinaku. Ser rwiemy na mniejsze kawałki i rzucamy do zieleniny. Wszystko ze sobą mieszamy, ja dodatkowo lekko solę awokado. Cały czar kryje się w sosie 🙂
Miód, musztardę i oliwę z oliwek mieszamy ze sobą energicznym ruchem 🙂 do tego przeciskamy przez praskę ząbek czosnku i gotowe! Skrapiamy tą miksturą naszą sałatkę i gotowe! Cieszymy się zdrowym posiłkiem. Prawdziwa pychota, polecam.
Zapraszam Was na mój instagram Dobre Geny, tam jest troszkę więcej takich łakoci 🙂
2 komentarze
Chętnie spróbuję ale zastąpię gorgonzole fetą 🙂 ostatnio mam nią ogromnego smaka !
Daj znać jak smakowało!