Przepis na szaszłyki indonezyjskie
Opis:
- Filety umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż w paski jednakowej szerokości (około 2 cm).
- Do miski włożyć obraną i drobno posiekaną cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę papryczkę chili oraz musztardę. Wlać sos sojowy, sok cytrynowy, oraz 6 łyżek oleju i dokładnie wymieszać. Do marynaty przełożyć paski kurczaka i wymieszać. Nakryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
- Na szpadki nadziewać po 2 paski mięsa, lekko je skręcając. Szaszłyki ułożyć na posmarowanej olejem blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiec na rumiano. W trakcie pieczenia szaszłyki odwrócić i smarować marynatą.
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- ostra papryczka chili
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku cytrynowego
- olej
- sól, pieprz
Źródło: Pani domu – kalendarz 2004