Szaszłyki indonezyjskie

0

Przepis na szaszłyki indonezyjskie

Opis:

  1. Filety umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż w paski jednakowej szerokości (około 2 cm).
  2. Do miski włożyć obraną i drobno posiekaną cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę papryczkę chili oraz musztardę. Wlać sos sojowy, sok cytrynowy, oraz 6 łyżek oleju i dokładnie wymieszać. Do marynaty przełożyć paski kurczaka i wymieszać. Nakryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
  3. Na szpadki nadziewać po 2 paski mięsa, lekko je skręcając. Szaszłyki ułożyć na posmarowanej olejem blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiec na rumiano. W trakcie pieczenia szaszłyki odwrócić i smarować marynatą.

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ostra papryczka chili
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • olej
  • sól, pieprz

Źródło: Pani domu – kalendarz 2004

Share.

Leave A Reply