Wigilijne kluski z makiem po poznańsku

0

Przepis na wigilijne kluski z makiem

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • jajo
  • sól
  • woda
  • 25 dag maku
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • cukier waniliowy
  • skórka pomarańczowa smażona w cukrze
  • 5 dag rodzynków

Opis:

  1. Z mąki, jaja, wody i odrobiny soli zagnieść ciasto, jak na makaron, dobrze wyrobić i cieniutko rozwałkować.
  2. Pokrajać w paski, a następnie – w niewielkie kwadraciki, ugotować, przelać zimną wodą.
  3. Mak dwukrotnie sparzyć, odcedzić i przepuścić przez maszynkę 2-3 razy.
  4. Utrzeć w donicy, dodać cukier lub miód, dołożyć bakalie ( rodzynki umyć w gorącej wodzie i dobrze osuszyć  ściereczką ), wymieszać starannie i połączyć z ugotowanymi kluskami.
Share.

Leave A Reply