Przepis na babkę muślinową
Składniki:
- 24 żółtka
- 1/8 l mleka
- 6 dag drożdży
- 1/4 kg mąki
- 20 dag cukru
- 10 dag masła
- 1/2 łyżki wanilii
Opis:
- Przecedzić żółtka przez sito, dodać cukier, wstawić z naczyniem do gorącej wody, ubijać, aż zbieleją i zgęstnieją.
- Dodać wyrośnięte drożdże, sproszkowaną i przesianą wanilię i ogrzaną mąkę.
- Ubijać ciasto 1/2 godziny.
- Wlać ciepłe ciasto, ubijać znów 1/2 godziny.
- Postawić w ciepłym miejscu, aby urosło.
- Gdy dwukrotnie zwiększy swoją objętość, ostrożnie przełożyć do wysmarowanej i ogrzanej formy.
- Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
- Gdy urośnie do brzegu formy wstawić delikatnie do piekarnika, piec 75 minut.
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa