Przepis na babkę migdałową na drożdżach
Składniki:
- 25 dag mąki
- 4 dag drożdży
- 1/4 l mleka
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- 10 dag migdałów
- 1/2 laski wanilii
- 3 jaja
Opis:
- Zrobić rozczyn z mąki, mleka i drożdży.
- Gdy dobrze urośnie, dodać utłuczoną wanilię, nieco soli, żółtka, cukier, wybijać ciasto 1/2 godz.
- Dodać posiekane drobno bez skórek migdały i masło, znów ubijać, włożyć ubitą pianę.
- Wybijać łyżką, włożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia.
- Piec 45 minut.
Źródło: Jak gotować, Mari a Disslowa
Jeden komentarz
Pingback: • Śniadanie Wielkanocne - przepis, składniki, przygotowanie - Ale przepis! - Przepisy kulinarne