Babka migdałowa na drożdżach

1

Przepis na babkę migdałową na drożdżach

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 4 dag drożdży
  • 1/4 l mleka
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 10 dag migdałów
  • 1/2 laski wanilii
  • 3 jaja

Opis:

  1. Zrobić rozczyn z mąki, mleka i drożdży.
  2. Gdy dobrze urośnie, dodać utłuczoną wanilię, nieco soli, żółtka, cukier, wybijać ciasto 1/2 godz.
  3. Dodać posiekane drobno bez skórek migdały i masło, znów ubijać, włożyć ubitą pianę.
  4. Wybijać łyżką, włożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia.
  5. Piec 45 minut.

Źródło: Jak gotować, Mari a Disslowa

Share.

Jeden komentarz

  1. Pingback: • Śniadanie Wielkanocne - przepis, składniki, przygotowanie - Ale przepis! - Przepisy kulinarne

Leave A Reply