Przepis na babkę czekoladową na drożdżach
Składniki:
- 6 jaj
- 6 dag cukru
- 12 dag czekolady
- 1/4 kg mąki
- 3 dag drożdży
- 1/8 l mleka
- 6 dag rodzynków
- wanilia
Opis:
- Ubić żółtka z cukrem, trzepaczką.
- Dodać rozgrzaną czekoladę, sproszkowaną wanilię, dalej ubijać.
- Wlać drożdże, rozprowadzone 1/8 l mleka.
- Ciągle ubijać, wreszcie dodać do tej masy mąkę.
- Gdy zrobi się gładkie ciasto, wsypać rodzynki, wymieszać dokładnie, włożyć do wysmarowanej formy, zostawić w ciepłym miejscu na 2 godziny.
- Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swą objętość, piec w piekarniku.
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa
Jeden komentarz
Pingback: • Śniadanie Wielkanocne - przepis, składniki, przygotowanie - Ale przepis! - Przepisy kulinarne