Przepis na naleśniki z ziemniaków
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 2/3 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
- 3 jajka
- 4 białka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sklarowane masło
- sól
Opis:
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zrobić puree, dodając mleko. Odstawić do ostygnięcia.
- Dodać mąkę, jajka, białka i śmietanę. Dobrze wymieszać.
- Na patelni roztopić masło, kiedy będzie gorące, wyłożyć na nie jedną łyżkę ciasta.
- Smażyć z obu stron.
- Odsączyć na ręczniku papierowym.
- Wskazówka: sklarowane masło uzyskamy podgrzewając masło i zbierając biały osad z wierzchu. Powstały żółty płyn nadaje się do smażenia w każdej temperaturze.