Ostatnio tak poszalałam z ilością cukinii w moim koszyku, że musiałam poszukać w swojej głowie jakiegoś ciekawego pomysłu na wykorzystanie tego zielonego warzywka. W pierwszej odsłonie przygotowałam zdrowe i przepyszne frytki z cukinii. W drugiej też chciałam coś dobrego, więc padło na chrupiące placuszki z cukinii z koperkiem i odrobiną śmietany.
Zastanawiacie się jak mi to wyszło? No jestem wniebowzięta. Tytuł #perfekcyjnapanidomu goes to…. me 🙂
Serdeczne podziękowania dla mojej drugiej połówki, która dzielnie mi kibicowała i pomagała. Teraz przechodzę do przepisu, także uwaga.
Składniki na nieziemsko dobre placuszki z cukinii
- 4 duże cukinie
- 2 jajka
- 2 drobno posiekane cebule
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 10 łyżek mąki
- sól, pieprz
- pęczek koperku
- trochę oleju
Jak robimy placki z cukinii
Cukinie myjemy pod bieżącą wodą, po czym sparzamy je wrzątkiem. Jesteśmy wrogami wszelkich bakterii więc nie chcemy mieć ich w buzi. Następnie ścieramy cukinie na tarce o grubych oczkach, solimy odrobinę i po ok. 10 minutach odsączamy z soków, które warzywo z pewnością nam puści.
W następnym kroku drobno szatkujemy cebulę, obieramy czosnek i kroimy koperek. Dodajemy warzywa do zielonych wiórków, ząbki czosnku przecieramy przez praskę. Dosypujemy mąkę, przyprawy, jogurt i wbijamy jajka. Wszystko razem mieszamy do uzyskania ujednoliconej masy, koperek również tutaj ląduje (jak na 3 zdjęciu powyżej).
Teraz czaka nas najgorszy etap – smażenie placków. Rozgrzewamy olej na patelni i nakładając łyżką masę formujemy okrągłe placuszki. Smażymy je z obydwu stron, po kilka minutek każda. Najlepszym wyznacznikiem czasu jest złotawy kolor placków. Pamiętajmy by odsączać je na ręczniku papierowym.
Podajemy je samodzielnie, z odrobiną kwaśnej śmietany, lub w asyście wędzonego łososia. Byłam przekonana, że posiadam takiego w lodówce i godnie uzupełni mój pomysł. Myliłam się, dlatego na zdjęciach wersja basic. Dajcie znać jak Wam wyszły i czy lubicie w ogóle takie smaki.
Macie ochotę na taką wersję zdrowych i pożywnych placuszków?
12 komentarzy
Aż ślinka cieknie. Musze rodzinę namówić na takie placuszki. 🙂
Są pyszne! Jeszcze nie tak dawno nie wiedziałam co można zrobić z różnych warzyw, teraz są dla mnie numerem 1.
Wybacz, że odejdę nieco od tematu, ale muszę napisać że od strony wizualnej ta strona prezentuje się świetnie ; )
Dzięki, zawsze miło coś takiego usłyszeć. ale mówisz o tym konkretnym wpisie czy ogólnie o szablonie bloga?
oooo tak to jest danie, które robię dość często i bardzo lubię:) Polecam takie placuszki z dynii zrobić – teżpycha:)
oooo tak, dyniowe też muszą być pyszne. Co do nich dajesz?
Stronę z przepisem zapisuję do ulubionych – z całą pewnością wypróbuję. Dzięki! 🙂
Super, polecam się na przyszłość 🙂
Uwielbiam placuszki z cukinii, kotleciki z cukinii i wszystko co się z cukinią wiąże 🙂
Ja od niedawna też 🙂 bardzo elastyczne warzywo.
chociaż wegetariańskie – wydają się być pyszne! Ninka, powiedz mi tylko jedno – to przepis na ile porcji? bo wydaje się, że sporo z tego wychodzi! 🙂
dokładnie, smażyłam i smażyłam 🙂 wyszło mi ok. 40 placuszków 🙂