Wielkanocny sos witaminowy

0

Przepis na wielkanocny sos witaminowy

Składniki:

  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 8 łyżek oleju
  • sok z dwóch cytryn
  • pół szklanki śmietany
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pół łyżki świeżo utartego (suchego) chrzanu
  • sól
  • szczypta cukru pudru

Opis:

  1. Gotowane żółtka utrzeć na gładką masę, stopniowo dodając olej, po czym stopniowo wlewać sok cytrynowy i śmietanę.
  2. Do powstałego sosu dodać najdrobniej pokrajaną zieleninę, chrzan, posiekane białka.
  3. Wymieszać, przyprawić solą i cukrem.
  4. Jest to naprawdę uniwersalny sos do wędlin, ryb, mięsa. Przyjemnie pikantny i orzeźwiający.
Share.

Leave A Reply