Kruche ciasteczka Kasi

0

Przepis na kruche ciasteczka Kasi

Składniki:

  • 180 g masła 82%
  • 240 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka otartej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Opis:

  1. Ciasto przygotowujemy podobnie jak ciasto kruche. Mąkę, cukier, cukier waniliowy przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone masło i żółtko.
  2. Szybkimi ruchami zagniatamy ciasto, aż stanie się jednolite i elastyczne. Zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na pół godziny.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.
  4. Ciasto po wyjęciu z lodówki traktujemy wałkiem, tak by jego grubość oscylowało wokoło 0,5 cm.
  5. Wycinamy ciasteczka 🙂
  6. Układamy wycięte okazy na blaszce posmarowanej cieniutko masłem, pieczemy na złoty kolor – ok. 10 min.
Share.

Leave A Reply