Przepis na kruche ciasteczka Kasi
Składniki:
- 180 g masła 82%
- 240 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka otartej skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Opis:
- Ciasto przygotowujemy podobnie jak ciasto kruche. Mąkę, cukier, cukier waniliowy przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone masło i żółtko.
- Szybkimi ruchami zagniatamy ciasto, aż stanie się jednolite i elastyczne. Zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na pół godziny.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.
- Ciasto po wyjęciu z lodówki traktujemy wałkiem, tak by jego grubość oscylowało wokoło 0,5 cm.
- Wycinamy ciasteczka 🙂
- Układamy wycięte okazy na blaszce posmarowanej cieniutko masłem, pieczemy na złoty kolor – ok. 10 min.