Przepis na jesienne szaszłyki
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 1 mała dynia
- 4 małe cebule
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 0,5 kg pieczarek
- 1 bakłażan
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- dwa filety z piersi kurczaka
Opis:
- Mięso myjemy i kroimy w kostki o średnich rozmiarach.
- Podobnie postępujemy z warzywami, cebulę kroimy ostrożnie, tak by otrzymać pełne krążki. Cukinie kroimy w plastry.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Pokrojone warzywa i mięso nadziewamy na patyczki do szaszłyków w dowolnej kombinacji. Robimy to bardzo ciasno, ponieważ w piekarniku warzywa stracą swoją objętość, a my chcemy uniknąć nieestetycznych prześwitów.
- Posypujemy całość przyprawami, wg uznania i układamy szaszłyki w półmisku żaroodpornym.
- Podlewamy półmisek odrobiną wody, która parując nie pozbawi naszego dania soczystości.