Jesienne szaszłyki

0

Przepis na jesienne szaszłyki

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 1 mała dynia
  • 4 małe cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 bakłażan
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • dwa filety z piersi kurczaka

Opis:

  1. Mięso myjemy i kroimy w kostki o średnich rozmiarach.
  2. Podobnie postępujemy z warzywami, cebulę kroimy ostrożnie, tak by otrzymać pełne krążki. Cukinie kroimy w plastry.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  4. Pokrojone warzywa i mięso nadziewamy na patyczki do szaszłyków w dowolnej kombinacji. Robimy to bardzo ciasno, ponieważ w piekarniku warzywa stracą swoją objętość, a my chcemy uniknąć nieestetycznych prześwitów.
  5. Posypujemy całość przyprawami, wg uznania i układamy szaszłyki w półmisku żaroodpornym.
  6. Podlewamy półmisek odrobiną wody, która parując nie pozbawi naszego dania soczystości.
Share.

Leave A Reply