Pascha malinowa

0

Przepis na paschę malinową

Składniki:

  • 50 dag świeżego słodkiego i tłustego twarogu
  • 25 dag konfitur malinowych
  • pół kostki masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka i całe małe jajo
  • szklanka świeżej gęstej śmietany

Opis:

  1. Twaróg przepuścić przez maszynkę, najlepiej dwukrotnie. Wymieszać z odsączonymi konfiturami i całość przetrzeć przez nylonowe sito.
  2. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, wbijając w czasie ucierania kolejno surowe żółtka i całe jajo.
  3. Do utartego masła dodać masę malinowo-twarogową i śmietanę, po czym wszystko jeszcze raz utrzeć, aby uzyskać idealnie gładką konsystencję.
  4. Masę przełożyć do dwu podwójnie złożonych serwetek lnianych, zawinąć i obciążyć deseczką z ciężarkiem.
  5. Podawać deser ochłodzony i udekorowany.
  6. Jest to bardziej atrakcyjna wersja paschy, orzeźwiająca w smaku. Z podanych składników wychodzi niewielka jej porcja, raczej tylko dla podtrzymania tradycji na świątecznym stole.
  7. Jeśli jesteśmy szczególnymi miłośnikami paschy, proporcje należy zwiększyć.
Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

Leave A Reply