Zapiekanka z jabłek i twarożku

0

Przepis na zapiekanka z jabłek i twarożku

Składniki:

  • 30 dag obranych i poszatkowanych jabłek
  • 30 dag twarożku
  • 2 jaja
  • 4 łyżki kaszy manny
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść posiekanych migdałów

Opis:

  1. Jabłka skropić sokiem z cytryny i zasypać łyżką cukru.
  2. Twaróg przetrzeć przez sito, utrzeć z dwoma żółtkami, dodając resztę cukru, kaszę manny zmieszaną z proszkiem do pieczenia, migdały i trochę otartej skórki z cytryny.
  3. Masę twarogową połączyć z jabłkami i ubitą na sztywno pianą z białek.
  4. Włożyć do formy ogniotrwałej, położyć na wierzchu kilku kawałeczków masła i wstawić do gorącego piekarnika.
  5. Zapiekać w średniej temperaturze ok. 1 godz.
  6. Do zapiekanki podać podgrzany sok owocowy lub syrop malinowy.
Share.

Leave A Reply