Przepis na zapiekanka z jabłek i twarożku
Składniki:
- 30 dag obranych i poszatkowanych jabłek
- 30 dag twarożku
- 2 jaja
- 4 łyżki kaszy manny
- sok i skórka z połowy cytryny
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- garść posiekanych migdałów
Opis:
- Jabłka skropić sokiem z cytryny i zasypać łyżką cukru.
- Twaróg przetrzeć przez sito, utrzeć z dwoma żółtkami, dodając resztę cukru, kaszę manny zmieszaną z proszkiem do pieczenia, migdały i trochę otartej skórki z cytryny.
- Masę twarogową połączyć z jabłkami i ubitą na sztywno pianą z białek.
- Włożyć do formy ogniotrwałej, położyć na wierzchu kilku kawałeczków masła i wstawić do gorącego piekarnika.
- Zapiekać w średniej temperaturze ok. 1 godz.
- Do zapiekanki podać podgrzany sok owocowy lub syrop malinowy.