Tarta z czarnymi porzeczkami

0

Przepis na tartę z czarnymi porzeczkami

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 8 dag cukru
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 30 dag dojrzałych czarnych porzeczek (mogą być mrożone)
  • 3-4 łyżki cukru

Opis:

  1. Z podanych składników przygotować kruche ciasto (siekamy je nożem na stolnicy) i wstawić na 30 min. do lodówki, aby stężało.
  2. W tym czasie oczyścić z szypułek porzeczki, poddusić je z dodatkiem cukru i trochę odparować, aby marmolada była dość gęsta.
  3. Przetrzeć przez sitko 2/3 ilości ciasta rozłożyć w tortownicy lekko podnosząc brzegi suto posypać przetartymi przez sito biszkoptami.
  4. Na tę warstwę włożyć marmoladę porzeczkową.
  5. Pozostałe ciasto rozwałkować cienko i wykroić radełkiem wąskie paski, z których ułożyć kartę na masie porzeczkowej.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku 30-35 min. w temperaturze 200 stopni.
  7. Po wyjęciu tartę oprószyć cukrem pudrem. Można podawać ją na ciepło!
Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

Leave A Reply