Przepis na tartę z czarnymi porzeczkami
Składniki:
- 25 dag mąki
- 15 dag masła
- 8 dag cukru
- 1 jajo
- szczypta soli
- 30 dag dojrzałych czarnych porzeczek (mogą być mrożone)
- 3-4 łyżki cukru
Opis:
- Z podanych składników przygotować kruche ciasto (siekamy je nożem na stolnicy) i wstawić na 30 min. do lodówki, aby stężało.
- W tym czasie oczyścić z szypułek porzeczki, poddusić je z dodatkiem cukru i trochę odparować, aby marmolada była dość gęsta.
- Przetrzeć przez sitko 2/3 ilości ciasta rozłożyć w tortownicy lekko podnosząc brzegi suto posypać przetartymi przez sito biszkoptami.
- Na tę warstwę włożyć marmoladę porzeczkową.
- Pozostałe ciasto rozwałkować cienko i wykroić radełkiem wąskie paski, z których ułożyć kartę na masie porzeczkowej.
- Piec w nagrzanym piekarniku 30-35 min. w temperaturze 200 stopni.
- Po wyjęciu tartę oprószyć cukrem pudrem. Można podawać ją na ciepło!