Przepis na ciasto z kaszy manny i migdałów „Halvas” wg Ugotowanych
Składniki:
• 225 g miękkiego masła
• 225 g cukru pudru
• 6 rozdzielonych jajek
• 115 g drobnej kaszy manny
• 175 g mielonych migdałów lub orzechów włoskich
• drobno otarta skórka i sok z 3 pomarańczy
Sposób przygotowania:
- Okrągłą torownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Masło i cukier puder ucieramy na gładką masę, stopniowo dodajemy żółtka nadal ubijając. Następnie dodajemy kaszę, mielone migdały, skórkę pomarańczową i sok.
- Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Białka ubijamy na sztywno i ostrożnie łączymy z masą, dodając najpierw 1/3 a potem powoli resztę. Pieczemy około 50 min w temperaturze 180°C stopni na złoty kolor.
Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy/swiateczne-przepisy-ugotowanych-zobacz,70925,1.html