Ciasto z kaszy manny i migdałów „Halvas” wg Ugotowanych

0

Przepis na ciasto z kaszy manny i migdałów „Halvas” wg Ugotowanych

Składniki:

•    225 g miękkiego masła
•    225 g cukru pudru
•    6 rozdzielonych jajek
•    115 g drobnej kaszy manny
•    175 g mielonych migdałów lub orzechów włoskich
•    drobno otarta skórka i sok z 3 pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Okrągłą torownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Masło i cukier puder ucieramy na gładką masę, stopniowo dodajemy żółtka nadal ubijając. Następnie dodajemy kaszę, mielone migdały, skórkę pomarańczową i sok.
  2. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Białka ubijamy na sztywno i ostrożnie łączymy z masą, dodając najpierw 1/3 a potem powoli resztę. Pieczemy około 50 min w temperaturze 180°C stopni na złoty kolor.

Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy/swiateczne-przepisy-ugotowanych-zobacz,70925,1.html

Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

Leave A Reply