Ciasto z kaszy manny i migdałów „Halvas” wg Ugotowanych

0

Przepis na ciasto z kaszy manny i migdałów „Halvas” wg Ugotowanych

Składniki:

•    225 g miękkiego masła
•    225 g cukru pudru
•    6 rozdzielonych jajek
•    115 g drobnej kaszy manny
•    175 g mielonych migdałów lub orzechów włoskich
•    drobno otarta skórka i sok z 3 pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Okrągłą torownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Masło i cukier puder ucieramy na gładką masę, stopniowo dodajemy żółtka nadal ubijając. Następnie dodajemy kaszę, mielone migdały, skórkę pomarańczową i sok.
  2. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Białka ubijamy na sztywno i ostrożnie łączymy z masą, dodając najpierw 1/3 a potem powoli resztę. Pieczemy około 50 min w temperaturze 180°C stopni na złoty kolor.

Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy/swiateczne-przepisy-ugotowanych-zobacz,70925,1.html

Share.

Leave A Reply