Ciasto francuskie na paszteciki

0

Przepis na ciasto francuskie

Opis:

  1. Wysypać na stolnicę mąkę i dodać 1 dag masła, zmieszać razem, dodać szczyptę soli, sok cytrynowy i wlewać po trochu letniej wody.
  2. Zarobić nożem, a następnie ugnieść ręką na ciasto, tak ścisłe jak na pierogi.
  3. Wody należy wziąć 3,5 łyżki stołowej, wlewać ostrożnie.
  4. Z masła zrobić cegiełkę, posypać mąką i razem z ciastem położyć w zimne miejsce.
  5. Po 15-20 minutach można wałkować. Przed pieczeniem posmarować jajkiem.

Składniki:

  • 12 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 5 dag mąki do podsypywania

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply