Schab z bakaliami

0

Przepis na schab z bakaliami

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 30 g bakalii (rodzynek, daktyli, modeli, fig)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Opis:

  1. Umyte i wysuszone mięso natrzeć solą, pieprzem, kminkiem i rozgniecionym czosnkiem.
  2. Przykryć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki.
  3. Włożyć mięso do rękawa do pieczenia, podlać wodą i oliwą, dodać suszone owoce. Spiąć rękaw i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  4. Piec ok. 80 minut; najpierw w temperaturze 190 st., a ostatnie 30 minut w temperaturze 170 st.
  5. Odlać sos. Można go wykorzystać do polania dania.
  6. Mięso podawać pokrojone w cienkie plastry wraz z sosem i owocami.
Share.

Leave A Reply