Przepis na schab z bakaliami
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- 30 g bakalii (rodzynek, daktyli, modeli, fig)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Opis:
- Umyte i wysuszone mięso natrzeć solą, pieprzem, kminkiem i rozgniecionym czosnkiem.
- Przykryć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki.
- Włożyć mięso do rękawa do pieczenia, podlać wodą i oliwą, dodać suszone owoce. Spiąć rękaw i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
- Piec ok. 80 minut; najpierw w temperaturze 190 st., a ostatnie 30 minut w temperaturze 170 st.
- Odlać sos. Można go wykorzystać do polania dania.
- Mięso podawać pokrojone w cienkie plastry wraz z sosem i owocami.