Przepis na zupę gruzińską-charczo
Składniki:
- 50dag tłustej wołowiny
- 1,5 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
- łyżka mąki kukurydzianej
- strączek ostrej papryki tak zwanej czuszki
- 3-4 ząbki czosnku
- ocet winny
- nać pietruszki
- sól
Opis:
- Mięso umyć, pokrajać na niewielkie kawałki, zalać w rondlu zimną wodą (ok. 2 l.) i gotować na wolnym ogniu 2 godziny.
- Orzechy przepuścić przez maszynkę, dodając czuszkę, czosnek, sól.
- Do otrzymanej masy dołożyć mąkę rozprowadzoną kilkoma łyżkami wywaru, ok. 2 łyżek octu winnego lub ostrego sosu pomidorowego i posiekaną nać pietruszki.
- Wymieszać, dołożyć do zupy, gotować razem 10 minut.
Źródło: Przyjmujemy gości. B. Bieniecka