Zupa gruzińska-charczo

0

Przepis na zupę gruzińską-charczo

Składniki:

  • 50dag tłustej wołowiny
  • 1,5 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • strączek ostrej papryki tak zwanej czuszki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ocet winny
  • nać pietruszki
  • sól

Opis:

  1. Mięso umyć, pokrajać na niewielkie kawałki, zalać w rondlu zimną wodą (ok. 2 l.) i gotować na wolnym ogniu 2 godziny.
  2. Orzechy przepuścić przez maszynkę, dodając czuszkę, czosnek, sól.
  3. Do otrzymanej masy dołożyć mąkę rozprowadzoną kilkoma łyżkami wywaru, ok. 2 łyżek octu winnego lub ostrego sosu pomidorowego i posiekaną nać pietruszki.
  4. Wymieszać, dołożyć do zupy, gotować razem 10 minut.

Źródło: Przyjmujemy gości. B. Bieniecka

Share.

Leave A Reply