Przepis na barszcz czerwony z grzybami
Składniki:
ZAKWAS BURACZANY:
- 1 kg buraków
- kromka chleba razowego
- 2 l wody
BARSZCZ:
- 2 szklanki kiszonego zakwasu buraczanego
- duża porcja włoszczyzny bez marchwi i kapusty
- 5 czerwonych buraków średniej wielkości
- 3 dag suszonych borowików
- kieliszek czerwonego wina
- sól
- cukier
- sok z cytryny
- liść laurowy
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu
- pęczek zielonego szczypiorku
- 1,5 l wody
Opis:
- Buraki obrać, dokładnie umyć, zalać w drewnianym lub glinianym naczyniu zimną wodą, wrzucić kromkę razowego chleba i zostawić na 3-4 dni w ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu zarówno buraczki, jak i powstały zakwas, nadają się do użytku.
- Przyrządzając zupę, grzyby umyć pod bieżącą wodą, zalać dwiema szklankami wody i moczyć przez kilka godzin, a następnie w tej samej wodzie ugotować.
- Włoszczyznę i buraczki umyć i obrać, buraki pokrajać w cienkie talarki, zalać wodą ( 1l ).
- Dodać ziele angielskie, pieprz, listek laurowy.
- Gotować 30-35 minut, po czym wywar przecedzić.
- Wlać do niego wywar w którym gotowały się grzyby, zakwas buraczany.
- Całość przyprawić do smaku solą, cukrem, czerwonym winem, sokiem z cytryny, zgniecionym ząbkiem czosnku, który po 15 minutach należy usunąć.
- Jeżeli kolor barszczu byłby niezbyt żywy, należy niewielki czerwony buraczek zetrzeć na drobnej tarce i wycisnąć sok, którym to podbarwić zupę.
- Przed podaniem barszcz można posypać posiekanym szczypiorkiem.
- Podawać z uszkami, pierożkami drożdżowymi nadzianymi grzybami lub kapustą.