Sałatka Don Corleone wg Stefano Terrazzino

0

Przepis na sałatkę Don Corleone wg Stefano Terrazino

Składniki:

 

  • 4 dojrzałe pomarańcze
  • sałata rzymska
  • fenkuł
  • owoc granatu
  • pestki słonecznika do dekoracji
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Pomarańcze obieramy ze skórki i dzielimy na ćwiartki, które dodatkowo przekrajamy na połówki.  Fenkuł w miarę drobno kroimy, sałatę rwiemy na drobne części. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Posypujemy wydrążonymi pestkami granatu oraz opcjonalnie podprażonymi pestkami słonecznika. Polewamy oliwą i mieszamy. Podajemy z focaccią.

 

Focaccia

Składniki:

 

  • 350 g mąki
  • 140 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Następnie dodajemy do mąki z solą i oliwą. Całość wyrabiamy ręcznie lub mikserem dodając w trakcie ciepłej wody, tak, aby ciasto po wyrobieniu było miękkie i elastyczne. Z ciasta formułujemy kulę, którą przykrywamy wilgotną ściereczką i odkładamy na minimum godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy. Powierzchnię focacci nakłuwamy widelcem i delikatnie smarujemy oliwą, posypujemy solą gruboziarnistą.  Pieczemy w temperaturze 200˚C przez około 30 minut.

 

Żródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy,950,n/przepisy-stefano-terrazzino-4-sezon-warszawa,80093.html

Share.

Leave A Reply