Przepis na tort czereśniowy
Składniki:
- 18 dag mąki
- 12 dag masła
- 8 dag cukru
- skórka z 1/2 cytryny na ciasto
- 45 dag cukru
- 1/4 l wody
- 3/4 kg czereśni
- 1 dag migdałów
- 12 dag skórki pomarańczowej do przełożenia
- 1/4 kg cukru
- sok cytrynowy na lukier
Opis:
- Zagnieść kruche ciasto, upiec z niego 2 placki.
- Na masę do przełożenia ugotować cukier z wodą, dodać czereśnie bez pestek, smażyć na gęstą masę, dodać zmielone migdały, posiekane skórki pomarańczowe.
- Gdy masa zgęstnieje, wyłożyć na upieczony placek, wyrównać, przyłożyć drugim, przycisnąć krążkiem tortowym i ciężarkiem.
- Po kilku godzinach, gdy się dobrze sprasuje polukrować wodnym lukrem z sokiem cytrynowym.
- Przybrać smażonymi czereśniami.