Tort czereśniowy

0

Przepis na tort czereśniowy

Składniki:

  • 18 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 8 dag cukru
  • skórka z 1/2 cytryny na ciasto
  • 45 dag cukru
  • 1/4 l wody
  • 3/4 kg czereśni
  • 1 dag migdałów
  • 12 dag skórki pomarańczowej do przełożenia
  • 1/4 kg cukru
  • sok cytrynowy na lukier

Opis:

  1. Zagnieść kruche ciasto, upiec z niego 2 placki.
  2. Na masę do przełożenia ugotować cukier z wodą, dodać czereśnie bez pestek, smażyć na gęstą masę, dodać zmielone migdały, posiekane skórki pomarańczowe.
  3. Gdy masa zgęstnieje, wyłożyć na upieczony placek, wyrównać, przyłożyć drugim, przycisnąć krążkiem tortowym i ciężarkiem.
  4. Po kilku godzinach, gdy się dobrze sprasuje polukrować wodnym lukrem z sokiem cytrynowym.
  5. Przybrać smażonymi czereśniami.
Share.

Leave A Reply