Przepis na tiramisu
Składniki:
- 1 opakowanie biszkoptów
- 505 g serka mascarpone
- 4 żółtka
- 180 g cukru
- 0,6 szklanki wody
- 15 g żelatyny
- 500 ml śmietanki 36%
- 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- garstka skórki pomarańczy
Opis:
- Ubij żółtka w mikserze.
- W rondlu rozpuść wodę z cukrem i chwilę gotuj.
- Rozpuść żelatynę i dolej do gorącej wody z cukrem.. Ubijaj w mikserze do schłodzenia.
- Do masy dodaj mascarpone i ubitą śmietanę schłodzoną w zamrażalniku oraz skórkę z pomarańczy.
- Rozpuść kawę i namocz biszkopty
- Wyłóż formę folią i układaj warstwy z biszkoptów i masy. Wierzch posyp kawą.
- Na koniec możesz udekorować każdy kawałek gałką lodów