Przepis na precelki
Składniki:
- 30 dkg mąki
- 10 dkg tłuszczu
- 10 dkg cukru pudru
- 5 dkg maku
- 2 całe jaja
- 2-3 łyżki śmietany
- 1/2 paczki proszku do pieczenia
- 2 dkg masła do formy
- 1 jajo do smarowania
Opis:
- Przesianą mąkę z proszkiem posiekać z tłuszczem, dodać jaja, cukier, śmietanę, mak, zagnieść.
- Pozostawić w chłodzie na 10 minut pod przykryciem.
- Formować długie wałeczki o średnicy 1/2 cm, krajać na kawałki o długości 10-12 cm.
- Zwijać w ósemki, końce mocno zlepiać.
- Posmarować jajem.
- Układać na posmarowanej blasze, piec w gorącym piekarniku na złoty kolor.
- Gorące zdejmować z blachy.