Precelki

0

Przepis na precelki

Składniki:

  • 30 dkg mąki
  • 10 dkg tłuszczu
  • 10 dkg cukru pudru
  • 5 dkg maku
  • 2 całe jaja
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1/2 paczki proszku do pieczenia
  • 2 dkg masła do formy
  • 1 jajo do smarowania

Opis:

  1. Przesianą mąkę z proszkiem posiekać z tłuszczem, dodać jaja, cukier, śmietanę, mak, zagnieść.
  2. Pozostawić w chłodzie na 10 minut pod przykryciem.
  3. Formować długie wałeczki o średnicy 1/2 cm, krajać na kawałki o długości 10-12 cm.
  4. Zwijać w ósemki, końce mocno zlepiać.
  5. Posmarować jajem.
  6. Układać na posmarowanej blasze, piec w gorącym piekarniku na złoty kolor.
  7. Gorące zdejmować z blachy.
Share.

Leave A Reply