Marmolada morelowa z dyni

0

Przepis na marmoladę morelową z dyni

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 50 dag cukru
  • 6 dag moreli suszonych
  • 1 cytryna

Opis:

  1. Pokrajać dynię na kawałki, obrać ze skóry, usunąć miąższ i ziarna, pokrajać w kostkę i zważyć.
  2. Gotować w kamiennym garnku ze szklanką wody.
  3. Mieszać aby nie przywarła do dna i aby nie zmieniła koloru.
  4. Gdy rozpłynie się przetrzeć przez sito, włożyć do garnka, dodać cukier i morele ugotowane wcześniej i przetarte przez sito.
  5. Smażyć na małym ogniu aż zgęstnieje i nabierze połysku.
  6. Na 10 minut przed zestawieniem z ognia dodać sok z cytryny.
  7. Gorącą włożyć do słoja, wstawić ze słojem do piekarnika aby na wierzchu utworzyła się skorupka.
Share.

Leave A Reply