Przepis na marmoladę i sok z derenia
Składniki:
- 1,5 kg cukru
- 1 kg derenia
- 0,75 l wody na sok
- 1 kg jabłek
- 0,5 kg cukru
- derenie pozostałe z soku na marmoladę
Opis:
- Zagotować w rondlu 1 kg cukru z 0,5 l wody, wrzucić na wrzący syrop przemyte derenie, zagotować i odstawić.
- Następnego dnia przecedzić przez sito.
- Zagotować 0,5 kg cukru z 0,25 l wody, zmieszać z sokiem, gotować 10 min.
- Gdy sok zgęstnieje, ostudzić i przelać do butelek.
- Derenie pozostałe z przyrządzenia soku włożyć do rondla, dodać pokrajane jabłka, zagotować bez wody.
- Gdy owoce zmiękną, przetrzeć przez sito, dodać cukier i gotować.
- Gdy marmolada zgęstnieje, przekładać gorącą do słoików.