Marmolada i sok z derenia

0

Przepis na marmoladę i sok z derenia

Składniki:

  • 1,5 kg cukru
  • 1 kg derenia
  • 0,75 l wody na sok
  • 1 kg jabłek
  • 0,5 kg cukru
  • derenie pozostałe z soku na marmoladę

Opis:

  1. Zagotować w rondlu 1 kg cukru z 0,5 l wody, wrzucić na wrzący syrop przemyte derenie, zagotować i odstawić.
  2. Następnego dnia przecedzić przez sito.
  3. Zagotować 0,5 kg cukru z 0,25 l wody, zmieszać z sokiem, gotować 10 min.
  4. Gdy sok zgęstnieje, ostudzić i przelać do butelek.
  5. Derenie pozostałe z przyrządzenia soku włożyć do rondla, dodać pokrajane jabłka, zagotować bez wody.
  6. Gdy owoce zmiękną, przetrzeć przez sito, dodać cukier i gotować.
  7. Gdy marmolada zgęstnieje, przekładać gorącą do słoików.
Share.

Leave A Reply