Jajeczniki

0

Przepis na jajeczniki

Składniki:

  • 30 dkg mąki
  • 5 dkg tłuszczu
  • 5 dkg cukru pudru
  • 2-3 żółtka lub 1 jajo
  • 1/8 l kwaśnego mleka
  • 1/2 paczki proszku do pieczenia
  • 1 jajo do smarowania
  • 2 dkg masła do formy

Opis:

  1. Mąkę przesiać z proszkiem na stolnicę, posiekać z tłuszczem, dodać żółtka rozmącone z mlekiem i cukrem pudrem.
  2. Zagnieść gęste ciasto, pozostawić w chłodzie na 10 minut pod przykryciem.
  3. Kształtować wałeczki na grubość palca, krajać na kawałki długości 4 cm.
  4. Każdy kawałeczek przewałkować w środku palcem, tak aby utworzyły się 2 gałeczki połączone ciastem.
  5. Układać na posmarowanej blasze.
  6. Z wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku 10-15 minut.
Share.

Leave A Reply