Przepis na jajeczniki
Składniki:
- 30 dkg mąki
- 5 dkg tłuszczu
- 5 dkg cukru pudru
- 2-3 żółtka lub 1 jajo
- 1/8 l kwaśnego mleka
- 1/2 paczki proszku do pieczenia
- 1 jajo do smarowania
- 2 dkg masła do formy
Opis:
- Mąkę przesiać z proszkiem na stolnicę, posiekać z tłuszczem, dodać żółtka rozmącone z mlekiem i cukrem pudrem.
- Zagnieść gęste ciasto, pozostawić w chłodzie na 10 minut pod przykryciem.
- Kształtować wałeczki na grubość palca, krajać na kawałki długości 4 cm.
- Każdy kawałeczek przewałkować w środku palcem, tak aby utworzyły się 2 gałeczki połączone ciastem.
- Układać na posmarowanej blasze.
- Z wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku 10-15 minut.