Przepis na galaretkę różaną lub fiołkową
Składniki:
- 6 dag listków różanych
- 30 dag cukru
- 2 cytryny
- 1 l wody
- 3 dag czerwonej żelatyny
Opis:
- Zagotować cukier z wodą, wlać na oczyszczone listki różane.
- Przykryć i pozostawić na 2 godziny.
- Następnie przecedzić.
- Dodać do płynu sok cytrynowy i rozpuszczoną w 1/2 szklance wody żelatynę.
- Przecedzić przez płótno, wlać do formy.
- Można w ten sam sposób zrobić galaretkę fiołkową, wystarczy zamienić żelatynę czerwoną na żelatynę białą, wziąć kwiaty fiołkowe oraz kieliszek koniaku.
Jeden komentarz
Pingback: • „Nowoczesne żywienie rodziny” z 1973 roku - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne