Przepis na galaretkę malinową
Składniki:
- 40 dkg malin
- 1/2 l wody
- 20 dkg cukru
- 2 dkg żelatyny
Opis:
- Owoce zmiażdżyć, włożyć do woreczka, odcisnąć sok, pozostałości zalać przegotowaną, letnią wodą i ponownie odcisnąć.
- Płynu powinno być 1/2 l.
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, lekko odcisnąć, rozpuścić w paru łyżach gorącej wody.
- Rozpuszczoną żelatynę zmieszać z płynem, dodać cukier do smaku, wlać galaretkę do foremki, zastudzić.
- Przed wydaniem, foremkę owinąć zmoczoną w gorącej wodzie szmatką i zaraz wyłożyć na okrągły, płaski, szklany półmisek.
- Podawać z biszkopcikami, kruchymi ciastkami, waflami.
- Smaczna jest przybrana bitą śmietaną.
Źródło: Kuchnia polska, red. S. Berger