Rolmopsy

0

Przepis na rolmopsy

Składniki:

  • 50 dag śledzi solonych
  • 5 dag ogórka kiszonego
  • 5 dag marchwi
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1/8 l wody
  • 1/8 l octu
  • 3 dag cebuli
  • 1 liść bobkowy
  • 3-5 ziaren pieprzu
  • 0,5 dag soli
  • 0,5 dag cukru

Opis:

  1. Śledzie wymoczyć, sprawić. Z mleczka zdjąć błonę i namoczyć ją osobno.
  2. Przyrządzić zaprawę z octu.
  3. Śledzie wyjąć z wody, odcisnąć, zdjąć skórę, odfiletować, obrać z kości.
  4. Na połówkę śledzia kłaść talarek ogórka i marchwi z konserw marynowanych, zwinąć ciasno, spiąć końce wykałaczką.
  5. Ułożyć w słoju, zalać zaprawą.
Share.

Leave A Reply