Przepis na mus z szynki
Składniki:
- 25 dag szynki
- pół cytryny
- pół łyżki oliwy
- szklanka ubitej śmietany
- 4 listki sałaty
- pomidor
- jajo
- pieprz
- sól
- zielona pietruszka
Opis:
- Zieleninę umyć i osuszyć ściereczką.
- Umyty pomidor i ugotowane na twardo jajo przekrajać na 4 części.
- Szynkę zmiksować w mikserze lub 2 razy przepuścić przez maszynkę.
- Przyprawić sokiem z połowy cytryny, pieprzem, solą, oliwą.
- Wymieszać z bitą śmietaną.
- Mus przełożyć do kompotierek lub szerokich pucharków i wstawić na ok. 1 godz. do lodówki.
- Przed podaniem przybrać każde naczynko listkiem sałaty, cząstką jaja i pomidora, dołożyć gałązkę pietruszki.