Przepis na kompot wigilijny
Składniki:
- 25 dag suszonych dorodnych śliwek
- 25 dag suszonych fig
- 2 czubate łyżki cukru
- kawałek cynamonu
- skórka i sok z małej cytryny
Opis:
- Śliwki i figi umyć dokładnie ( ale osobno ) w letniej wodzie i przepłukać w zimnej.
- Zalać je przegotowaną zimną wodą tak, by owoce były pokryte.
- Moczyć 4 godziny.
- Śliwki gotować ok. 10 minut w wodzie, w której się moczyły, dodając czubatą łyżkę cukru i kawałek cynamonu.
- Figi gotować także w wodzie, w której się moczyły, również z czubatą łyżką cukru, lecz z dodatkiem skórki cytrynowej i soku z cytryny.
- Po ugotowaniu oba kompoty połączyć i podawać niezbyt ochłodzone.
Jeden komentarz
Pingback: • „Nowoczesne żywienie rodziny” z 1973 roku - przepis, składniki, przygotowanie - Ogólna - Przepisy kulinarne