Kompot wigilijny

1

Przepis na kompot wigilijny

Składniki:

  • 25 dag suszonych dorodnych śliwek
  • 25 dag suszonych fig
  • 2 czubate  łyżki cukru
  • kawałek cynamonu
  • skórka i sok z małej cytryny

Opis:

  1. Śliwki i figi umyć dokładnie ( ale osobno ) w letniej wodzie i przepłukać w zimnej.
  2. Zalać je przegotowaną zimną wodą tak, by owoce były pokryte.
  3. Moczyć 4 godziny.
  4. Śliwki gotować ok. 10 minut w wodzie, w której się moczyły, dodając czubatą łyżkę cukru i kawałek cynamonu.
  5. Figi gotować także w wodzie, w której się moczyły, również z czubatą łyżką cukru, lecz z dodatkiem skórki cytrynowej i soku z cytryny.
  6. Po ugotowaniu oba kompoty połączyć i podawać niezbyt ochłodzone.
Share.

Jeden komentarz

  1. Pingback: • „Nowoczesne żywienie rodziny” z 1973 roku - przepis, składniki, przygotowanie - Ogólna - Przepisy kulinarne

Leave A Reply