Przepis na omlet nicejski
Składniki:
- 5 jaj
- 2 papryki
- 200 g pomidorów
- 1 łyżka śmietanki
- 1 ząbek czosnku
- olej
- sól, pieprz
Opis:
- Jajka należy wbić po jednym do miseczki, ubić przez krótki czas widelcem, aby masa nadal była ciągnąca się.
- Następnie dodać łyżkę mleka lub śmietanki
- Przypiec paprykę na ruszcie lub nad gazem na długim widelcu, obrać ze skóry, wyrzucić pestki, pokrajać w paski lub w kostkę.
- Pomidory obrać ze skóry, wyrzucić pestki, pokrajać w ćwiartki.
- Następnie jedno i drugie przesmażyć kilka minut na oleju.
- Czosnek można posiekać bardzo drobno, by posypać nim omlet, wrzucić do ciasta na omlet, lub po prostu natrzeć nim patelnie.
- Gdy omlet gotów, włożyć do środka przygotowany farsz z pomidorów i papryki, zawinąć.
Źródło: Kuchnie różnych narodów, Kuchnia francuska