Omlet nicejski

0

Przepis na omlet nicejski

Składniki:

  • 5 jaj
  • 2 papryki
  • 200 g pomidorów
  • 1 łyżka śmietanki
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • sól, pieprz

Opis:

    1. Jajka należy wbić po jednym do miseczki, ubić przez krótki czas widelcem, aby masa nadal była ciągnąca się.
    2. Następnie dodać łyżkę mleka lub śmietanki
    3. Przypiec paprykę na ruszcie lub nad gazem na długim widelcu, obrać ze skóry, wyrzucić pestki, pokrajać w paski lub w kostkę.
    4. Pomidory obrać ze skóry, wyrzucić pestki, pokrajać w ćwiartki.
    5. Następnie jedno i drugie przesmażyć kilka minut na oleju.
    6. Czosnek można posiekać bardzo drobno, by posypać nim omlet, wrzucić do ciasta na omlet, lub po prostu natrzeć nim patelnie.
    7. Gdy omlet gotów, włożyć do środka przygotowany farsz z pomidorów i papryki, zawinąć.

      Źródło: Kuchnie różnych narodów, Kuchnia francuska

      Share.

      Leave A Reply