Przepis na terrinę ogórkową na jogurcie
Składniki:
- 2 świeże ogórki
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 3 dag żelatyny
- 100 ml mleka
- pęczek koperku
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Opis:
- Ogórki umyć, obrać ze skóry. Pokroić wzdłuż w cienkie plastry, posypać solą i odstawić na kilka minut.
- Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku.
- Jogurt doprawić rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem, dodać pokrojony koperek.
- Plastry ogórków odsączyć na papierowym ręczniku.
- Doprawiony jogurt połączyć z lekko wystudzoną żelatyną.
- W podłużnej foremce wyłożonej folią przekładać warstwy ogórka z warstwami masy jogurtowej.
- Schładzać ok. 4 godz., z lodówki wyjąć na krótko przed podaniem.
- Formę włożyć na 3 sek. do ciepłej wody, co ułatwi wydostanie potrawy. Kroić jak tort.