Przepis na medalion wieprzowy saute
Składniki:
- 80 dkg schabu lub szynki z kością
- 2 dkg masła
- 2 dkg mąki
- 4 dkg tłuszczu
Opis:
- Mięso opłukać, osączyć, pokrajać ostrym nożem w poprzek włókna na skośnie porcje.
- Pobić ostrożnie tłuczkiem, wyrobić nożem i ręką nadając kształt okrągły grubości 2 cm.
- Mięso oprószyć solą i mąką.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z 2 stron.
- Dosmażać na brzegu płyty, dodając masło.
- Medaliony ułożyć na podłużnym półmisku.
- Zrumieniony sos zgotować z 2 łyżkami wody.
- Sosem oblać mięso, przybrać zieleniną.
- Podawać z ziemniakami puree, frytkami, gotowaną jarzyną lub sałatą.