Przepis na Filet z sandacza w śmietanie z malinowym coulis i kwiatami jadalnymi wg Michała Muskały
Sos śmietanowy (do sandacza)
- 1-2 szkielety z białej ryby, np. turbot, sola lub sandacz (jeżeli z głową, należy usunąć oczy i skrzela)
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 50-100 g włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka – natka i korzeń, cebula)
- kawałek białej części pora
- 1 mały ząbek czosnku
- 150 ml białego wina musującego, wytrawnego
- 1 gałązka tymianku
- 1-2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz czarny, świeżo mielony
- 50-100 ml śmietany 30%
- kilka kropel cytryny
- 1 łyżka bardzo zimnego masła
- Szkielety rybne wypłukać pod zimną wodą, osuszyć. W dużym garnku zagrzać oliwę i wrzucić osuszone szkielety. Smażyć przez ok. 5 minut, a następnie dodać pokrojone warzywa. Po chwili smażenia wlać wino i odparować.
- Dodać zioła i zalać zimną wodą (powinna zakrywać szkielety i warzywa). Doprowadzić wywar do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 30 minut, regularnie szumując. Odstawić na kolejne 30 minut, by na dnie osiadł osad. Przecedzić przez bardzo drobne sito (najlepiej przez gazę) uważając, by nie przelewać osadu.
- Dodać śmietanę, zagotować.
- Doprawić pieprzem, sola i cytryna, a następnie zagęścić masłem.
Coulis malinowy (do sandacza)
- 200 g malin
- 2-3 łyżki cukru
- sok z cytryny (jeżeli maliny są bardzo słodkie)
- Maliny zagotować z cukrem i odrobiną soku z cytryny.
- Gotować na małym ogniu aż płyn zmniejszy swoją objętość o połowę i wyraźnie się zagęści.
- Przetrzeć przez drobne sito, aby uzyskać gładką konsystencję bez pestek, przykryć i odstawić do podania.
Sandacz
- 2 filety z sandacza
- sól, pieprz biały
- oliwa extra vergine
- jadalne kwiaty
- Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią rybę skórą do dołu. Smażyć około 3-4 minuty. Po tym czasie obrócić i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Sprawdzić stan wysmażenia, w razie potrzeby dopiec w piecu.
- Na talerze nałożyć filety z sandacza, coulis, polać sosem śmietanowym i udekorować kwiatami jadalnymi.
Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow/filet-z-sandacza-w-smietanie-z-malinowym-coulis-i-kwiatami-jadalnymi,66291.html
Jeden komentarz
Pingback: • Kilka ciekawych pomysłów na przyrządzenie ryby! - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne