Przepis na kontomire froy
Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa
- 1,5 opak. mrożonego szpinaku
- 5-6 cebul
- pół szklanki soku pomidorowego
- pół szklanki keczupu
- 2 jaja
- 6 ząbków czosnku
- 1,5 łyżeczki mielonych korzeni (cynamonu, goździków, imbiru, gałki muszkatołowej)
- sól, pieprz
- cukier
- pół szklanki oliwy
Opis:
- Oliwę rozgrzać w głębszej patelni lub w płaskim rondlu, zeszklić w niej pokrajaną w plasterki cebulę, po czym wrzucić rozmrożony szpinak, wlać sok pomidorowy i keczup, dodać mielone mięso i na końcu wbić jaja.
- Chwilę przesmażyć mieszając, po czym dodać posiekany i zmiażdżony czosnek oraz inne przyprawy.
- Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub wypieczonym i ewentualnie przyprawionym szafranem.