Gulasz po amsterdamsku

0

Przepis na gulasz po amsterdamsku

Składniki:

  • 60 dag chudej wołowiny
  • 50 dag kwaśnych jabłek
  • 25 dag cebuli
  • 25 dag marchewek
  • 0, 5 pojemnika śmietany kremówki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 1 kostka rosołowa
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Opis:

  1. Obrać i posiekać ząbek czosnku. Pokroić mięso w kostkę. Rozgrzać w garnku olej, podsmażyć wołowinę, stale mieszając.
  2. wrzucić czosnek i listek laurowy. Całość zalać ok. 1,5 szklanki wody. Dodać kostkę rosołową, dobrze wymieszać. Dusić przez godzinę pod przykryciem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Obrać cebule, pokroić w kostkę. Obrać marchew, pokroić na kawałki. Dodać do mięsa, całość gotować jeszcze 30 minut.
  4. Podzielić jabłka na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić owoce na kawałki, wrzucić do gulaszu 15 minut przed końcem duszenia.
  5. Doprawić do smaku majerankiem oraz łyżka miodu.Dokładnie rozprowadzić mąkę w śmietanie, zagęścić przygotowany gulasz, stale mieszając. Gotować jeszcze 5 minut.
Share.

Leave A Reply