Przepis na gulasz po amsterdamsku
Składniki:
- 60 dag chudej wołowiny
- 50 dag kwaśnych jabłek
- 25 dag cebuli
- 25 dag marchewek
- 0, 5 pojemnika śmietany kremówki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mąki
- 1 ząbek czosnku
- 1 listek laurowy
- 1 kostka rosołowa
- majeranek
- sól
- pieprz
Opis:
- Obrać i posiekać ząbek czosnku. Pokroić mięso w kostkę. Rozgrzać w garnku olej, podsmażyć wołowinę, stale mieszając.
- wrzucić czosnek i listek laurowy. Całość zalać ok. 1,5 szklanki wody. Dodać kostkę rosołową, dobrze wymieszać. Dusić przez godzinę pod przykryciem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Obrać cebule, pokroić w kostkę. Obrać marchew, pokroić na kawałki. Dodać do mięsa, całość gotować jeszcze 30 minut.
- Podzielić jabłka na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić owoce na kawałki, wrzucić do gulaszu 15 minut przed końcem duszenia.
- Doprawić do smaku majerankiem oraz łyżka miodu.Dokładnie rozprowadzić mąkę w śmietanie, zagęścić przygotowany gulasz, stale mieszając. Gotować jeszcze 5 minut.